Slidgigt og Mensendieck

ARTROSE (slidgigt)


FAKTA

Artrose, som slidgigt egentlig hedder, handler ikke om slidtage, men om degeneration. 

Artrose optræder oftest i hofteled, knæled, leddene i lændehvirvlerne og i nakkehvirvlerne, men kan ske i alle led, fx. finger og tåled.

50% af alle danskere over 40 år har artrose.

Næste alle har over 60 år har artrose.

Nogle mærker intet eller meget lidt til deres artrose, andre er meget plaget af smerter.

Symptomerne kan være smerter, stivhed i led og nedsat bevægelighed, der ofte er værst om morgenen eller efter at have siddet længe og som letter i løbet af en time og ved bevægelse. Andre har smerter når de er i ro, fx om natten, de kan ikke ligge på siden pga smerter i hoften.

Hævelse i et led er sjælden.Har du smerter i dine led skal du søge læge og bede om at få undersøgt om det er slidgigt - røngten eller scanning.

,

SENESTE FORSKNING

Artrose starter i den underliggende knogle, hvor knoglevæv vokser ud i og derved ødelægger det stødabsorberende brusklag.

Artrose, der opstår i forbindelse med slag, brud e.l., udvikles når cellerne forsøger at gendanne brusken, men i stedet danner arvæv.  Forskere arbejder på, gennem stamcellebehandling, at kunne forhindre denne proces.


Knæoperationer hjælper ikke, viser nyeste forskning.

Se http://www.sdu.dk/Nyheder/Nyt_fra_SDU/Knaoperationer+hjalper+ikke


MENSENDIECK

sinker udviklingen af Artrose generelt og forbygger at Artrose udvikler sig efter slag, brud o.l.

Dine bærende led rettes ind i ledbalance og dit bevægelsesmønster i dagligdagen ændres så dine muskler aflaster dine led og holder dem bevægelige, Smerterne forsvinder eller lindres mærkbart.Kilder: Krop + Fysik og medibox.dk


For at styrke og aflaste et led med artrose er ledbalance det vigtigste!

Motion i fejlstillinger kan være med til at forværrer tilstanden - derfor er det en god idé at kunne Mensendieck før du går i gang med andre motionsformer