Knæ og lænd er stive og vil ikke strække

Hold kroppens bagside smidig og flexibel


Fra dit hoved, ned langs din ryg og videre ned på bagsiden af benene har du en lang række store muskler. Sammen med musklerne på forsiden af kroppen holder de dig stående og i neutral balance.

 

Sidder du ned en stor del af dagen,er du passioneret cyklist og ofte er på lange ture, svømmer du tit eller er motionsløber har du øget risiko for at bagsidens muskler bliver for stramme og for korte.

 

Prøv en test og se om dine muskler er for stramme:

Indtag stillingen som vist nedenfor (bemærk at det ikke er en hofteledsbøjning, du skal holde bækkenet lodret og blive siddende på dine sædeknogler) og bliv siddende et ½ til 1 minut og mærk godt efter  - hvilke muskler føles stramme?


  1. Normal længde på dine lange rygmuskler (erector spinae) og musklerne på bagsiden af lårerne (flexorerne), lægmuskler etc. - Kan du det? Så skal du  blot holde fleksibiliteten vedlige.


  1. Stramme lægmuskler (gastrocnemius – den tykke lægmuskel lige under knæhasen og soleus, der ender som din achillessene. Du har svært ved at bøje op i ankelleddet i den siddende stilling.


  1. Stramme og korte baglårsmuskler kan være årsag til at bækkenet vipper/trækkes bagud.


  1. Stramme og korte lændemuskler (lumbar erector spinae).


  1. Både stramme og korte baglårsmuskler og stramme og korte lændemuskler. Medføre ofte at strækbevægelsen sker i den øverste del af ryggen, der så bliver overstrakt.


  1. Stramme og korte lændemuskler, for lange og strakte muskler både i den øvre del af ryggen og af baglårsmuskler.


  1. Både stramme og korte lændemuskler, baglårsmuskler og lægmuskler.


  1. Lændemusklerne er så stramme at lændesvaj bevares selv om der bøjes frem – det ender i en hofteledsbøjning.


Få nogen til at hjælpe med at se på dig. De skal kigge efter om din ryg runder i en fin jævn bue i hele sin længde – flade områder eller hvor svajet bevares i længen viser, hvor din rygsøjle trænger til at få genskabt sin evne til at bøje.

Det er væsentligt at bevare smidighed og fleksibilitet – træer og planter, der er fleksible kan let modstå stormvejr. Det samme gælder din krop.


I Mensendieckgymnastik arbejder du med ligelig muskeltonus i både bøje og strækkemuskler - du genvinder din smidighed og styrke.